Elektrikli Bisiklette Hız Nasıl Arttırılır?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:33 Kategori: Yorum: (0)

Elektrikli Bisiklette Hız Nasıl Arttırılır?

Hız Nasıl ArttırılırTürkiye’de satılan elektrikli bisikletlerin maksimum hızları saatte 25 km. Bu hız şehir içinde bir yerden bir yere gitmek için yeterli olabilir ama kullanıcılar bir süre sonra bu hızın yeterli olmadığını düşünüyor ve elektrikli bisikletin hızını artırma yöntemleri aramaya başlıyor. Aslında bu hızı artırmanın çok basit bir yolu var…
Hız Nasıl Arttırılır
Türkiye’de satılan elektrikli bisikletlerin maksimum hızları saatte 25km. Bu hız şehir içinde bir yerden bir yere gitmek için yeterli olabilir ama kullanıcılar bir süre sonra bu hızın yeterli olmadığını düşünüyor ve elektrikli bisikletin hızını artırma yöntemleri aramaya başlıyor. Aslında bu hızı artırmanın çok basit bir yolu var…
Elektrikli Bisikletlerde Maksimum Hız Ortalama: 25km/h
Sokaklarda sayısı giderek artan elektrikli bisikletler günlük hayatı çok kolay hale getiriyor. Ticari olarak olmasada kişisel ihtiyaçlardan dolayı yapılan kısa mesafeli yolculuklar için büyük bir çözüm olan elektrikli bisikletlerin hızları da acaba tatminkar mı? Bu konuda firmaların üretikleri elektrikli bisikletlerin hızları genelde saatte 25km. Oldukça yavaş görünen bu hız ara sokaklarda iş görebilir ama trafiğe çıktığınızda sıkıntı yaratabilir. Çünkü trafiğin hızla aktığı bir yolda elektrikli bisiklet ile 25km hızla hareket etmeniz tehlikeli olabilir. Peki bu hız nasıl artırılabilir?

Elektrikli Bisiklet Hız Arttırma Yöntemleri
Elektrikli bisikletlerin bazı modellerinde maksimum hız 25km/h bazılarında ise 40km/h olarak belirtiliyor. Ancak kullanıcıların çoğunun bilmediği bir nokta var o da bu hızı yükseltebileceğiniz. elektriklibisiklet.gen.tr olarak denediğimiz elektrikli bisiklet modelinde bunu nasıl yaptığımızı açıklayalım:
Direksiyonun sağ kolunda gaz verdiğimiz yerin hemen altında (resimde daire içine aldığımız) bir sigorta bulunmakta:
Elektrikli bisiklet hız artırma sigortası
Hız Nasıl Arttırılır
İşte bu sigorta elektrikli bisikletlerde hız kesme emniyetidir. Eğer sigorta yukarıdaki resimdeki gibi kapalı olursa tam gaz verseniz bile maksimum hızınız 25km’yi geçmez. Genelde bisikleti yaşça küçük birine vermek istediğiniz zaman emniyeti elden bırakmamak için kullanabileceğiniz bu hız kesme yöntemini kaldırmak için yine aynı sigortayı aşağıaki resimdeki gibi açık konuma getirmemiz yeterli:
Hız Nasıl Arttırılır
Sigortayı şekildeki gibi açık konuma getirdiğinizde tam gaz verdiğinizde maksimum hızınızın 40km’ye çıktığını göreceksiniz.
Bazı modellerde hız artırmak için kullanılan sigorta yukarıdaki resimlerde görüldüğü gibi direksiyon kolunun hemen altında bulunamayabiliyor. Bazı modellerde koltuğun altında da bulunabilen bu sigorta bazı modellerde çok daha farklı yerlere yerleştirilmiş olabiliyor. Bu konuda elektrikli bisikletinizin üretici firmasıyla irtibata geçebilirsiniz.
Bazı modellerin maksimum hızı 24km/h’dir ve artırılamıyor. Bu durumda elektrikli bisikletinizi satın almadan önce hız konusunda mutlaka ayrıntılı bilgi edinin.

Elektrikli Bİsikletlerin Yük Kapasitesi Ne Kadar?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:32 Kategori: Yorum: (0)

Elektrikli Bİsikletlerin Yük Kapasitesi Ne Kadar?

Elektrikli Bisiklet Taşıma Kapasitesi Kaç Kilo?
Elektrikli bisikletler genel olarak şekil ve büyüklük bakımından incelendiğinde bu bisikletlerin tek kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için üretildiğini söyleyebiliriz. Ancak koltukların tek kişinin sığabileceğinden biraz daha geniş ve uzun olması ve kataloglarda elektrikli bisikletlerin 120kg’a kadar taşıma kapasitesinin olduğunun belirtilmesi iki kişi binilebileceğini gösteriyor. 

Elektrikli Bisiklet Taşıma Kapasitesi Kaç Kilo?
Elektrikli bisikletler genel olarak şekil ve büyüklük bakımından incelendiğinde bu bisikletlerin tek kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için üretildiğini söyleyebiliriz. Ancak koltukların tek kişinin sığabileceğinden biraz daha geniş ve uzun olması ve kataloglarda elektrikli bisikletlerin 120kg’a kadar taşıma kapasitesinin olduğunun belirtilmesi iki kişi binilebileceğini gösteriyor. Bizlerde bu konuyu incelemek istedik ve net bir cevap alabilmek için elektrikli bisikletle edindiğimiz tecrübeler ışığında konuya değindik.
Elektrikli Bisiklete İki Kişi Binebilir Miyim?
Aslında olaya tek ya da iki kişi diye bakmamak lazım. Malum 60kg olanda var 100kg olan da var. Elbette ikisinin farkı olacaktır. 60kg olan iki kişi elektrikli bisiklete beraberce binerken problem yaşamayabilecekken bu kilo 100'e çıktığında tek kişi neredeyse iki kişinin ağırlığına ulaşabiliyor. O yüzden bu konuda biz de test aşamasında ortalama değerler kullanmak açısından 55 kg ve 75 kg olarak iki kişi yani toplamda 130kg’ı denedik elektrikli bisikletimizde. Bu değer katalogda yazan maksimum taşıma kapasitesi 120kg’ın bile üzerindeydi. Çekinerek yaptığımız bu denemede bir sorun çıkmadı. Hızımız da öyle gözle görülecek kadar düşmedi. Ama tabiki gerek kalkışta gerek hızlanmada tek kişi gibi hızlanmadı. Ama bu test sonucunda 120 kg’ı rahatlıkla taşıdığını söyleyebiliriz.
İki Kişi ile Elektrikli Bisiklet Yokuş Çıkabilir Mi?

15 derecelik bir yokuş
Elektrikli bisikletlerin yokuş performansından şuradaki yazımızda biraz bahsetmiştik. Ancak burada yine bir analiz yapmak gerekirse tekrardan tecrübelerimiz ışığında bu soruyu cevaplamak en iyisi. Yokuş konusunda tek kişi bile zorlanabilen elektrikli bisiklet acaba iki kişiyle yani yaklaşık 100-120kg yükle yokuş çıkabilecek miydi? Bu bizim de en çok merak ettiğimiz sorular arasındaydı ve testimiz sonucunda şunları gördük: İki kişi yokuş çekabilme konusunda cevabımız hem “evet” hem de “hayır”. Çünkü iki kişi de göreceli bir kavram. Bizler iki kişi yerine direk kilo vererek yorum yapalım. Tecrübelerimiz 15 derecelik yokuşta ortalama 65'er kilodan 130kg’lık yük ile (iki kişi) sağdaki şekilde resmedilen diklikteki yokuşu çıkılamayacağını gösterdi. Ancak denediğimiz başka bir şey daha oldu o da; yine aynı kiloda iki kişi ile resimdeki dikliğin yarısı yani yaklaşık 8-10 derecelik yokuşu zorlansak da iki kişi çıkabildik.
Elektrikli Bisiklet ile Yük Taşıyabilir Miyim?

Elektrikli bisiklet ile yük olarak genelde damacana taşınıyor
Genel olarak bir yerden bir yere gitmek için günlük ihtiyacı karşılamaya yarayan elektrikli bisikletler yapı itibariyle zaten küçük olduklarından çok fazla yük taşımaya fiziksel olarak pek el vermiyorlar. Aznca bazı ticari ihtiyaçlar elektrikli bisiklet ile yük taşımayı gerektirebiliyor. Tabiki lokantaların yaptığı yemek servislerinden bahsetmiyoruz. Daha ağır olan su dapıtım servisi elemanlarından bahsediyoruz. Tanesi 15-20kg olan damacanaları elektrikli bisikletin bagajına sığdırmak gibi bir imkanları olmadığı için bazı servis elemanları elektrikli bisikletin ön tarafına (ayak konulan yer) iki adet danacana sığdırarak servise çıkabiliyorlar. Burada dikkat edicek nokta güvenliğinizdir. Zira dengenizi ve fren yapma güvenliğinizi mutlaka göz önünde bulundurun. Aksi takdirde maksimum taşıma kapasitesini aşmadığınız sürece elektrikli bisikletinizle tabiki yük taşıyabilirsiniz.
50-60 kilo olan birisi dolu bir aküyle yaklaşık 80 kilometre giderbilirken, bu uzunluk; kilosu daha fazla olan sürücülerde, iki kişi binilen veya yük taşınan bisikletlerde haliyle düşecektir. Çünkü ne kadar ağırlık olursa, elektrik sarfiyatı da o kadar artmaktadır.
İki kişi binilen elektrikli bisikletlerde kalkış hızı düşer.
Yine iki kişi binilen elektrikli bisikletlerde maksimum hızınız gözle görülmeyecek kadar olsa da düşer.

Elektrikli Bisikletimin Aküsü Bitmeden Şarj Edebilir Miyim?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:30 Kategori: Yorum: (1)

Elektrikli Bisikletimin Aküsü Bitmeden Şarj Edebilir Miyim?

Elektrikli Bisikletin Aküsü Bitmeden Şarj Edebilir Miyim?
Elektrikli bisikletinizin aküsüyle ilgili dikkat etmeniz gereken bir nokta da şarjınızı tamamen bitirip yolda kalmamanızdır. Bu da akü bitmeden ya da bitmeye yakın şart etme gereksinimini ortaya çıkarıyor. Ancak üretici firmalar akünün tam olarak bittiğinde şarj edilmesi gerektiğini söylüyor.

Elektrikli Bisikletin Aküsü Bitmeden Şarj Edebilir Miyim?
Elektrikli bisikletinizin aküsüyle ilgili dikkat etmeniz gereken bir nokta da şarjınızı tamamen bitirip yolda kalmamanızdır. Bu da akü bitmeden ya da bitmeye yakın şart etme gereksinimini ortaya çıkarıyor. Ancak üretici firmalar akünün tam olarak bittiğinde şarj edilmesi gerektiğini söylüyor. Tıpkı eski model cep telefonları gibi şarj tamamen bitmeden şarj ederseniz akünün ömrünü kısaltmış olursunuz. Tam performans için aküyü şarj etmeden önce tamamen bittiğine emin olun. Aküyü tamamen bitirmek için şarj etmeden önce bikaç tur atarak ya da ayaklığı kullanarak arka tekeri havaya kaldırıp gaz pedalını takılı bırakabilirsiniz.

Elektrikli Bisiklet Kaç KM Gider?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:29 Kategori: Yorum: (0)

Elektrikli Bisiklet Kaç KM Gider?

Kaç KM GiderElektrikli bisikletler günlük kısa seyahatlerde ihtiyacı karşılamada çok pratik bir çözüm yolu. Gerek kişisel gerekse de ticari amaçla kullanılan bu bisikletleri öne çıkaran özellikleri tam şarj edilmiş bir akü ile akü bitene kadar oldukça uzun mesafe gidebilmeleri. Peki ama bir akü kaç kilometre yol yapabiliyor İşte elektrikli bisiklet satan firmaların söyledikleri ve bizim test sonucumuz…
Kaç KM Gider
Elektrikli bisikletler günlük kısa seyahatlerde ihtiyacı karşılamada çok pratik bir çözüm yolu. Gerek kişisel gerekse de ticari amaçla kullanılan bu bisikletleri öne çıkaran özellikleri tam şarj edilmiş bir akü ile akü bitene kadar oldukça uzun mesafe gidebilmeleri. Peki ama bir akü kaç kilometre yol yapabiliyor İşte elektrikli bisiklet satan firmaların söyledikleri ve bizim test sonucumuz…
Modellerdeki maksimum km faklılığı neden kaynaklanıyor?
Şuan piyasada bir akü ile maksimum katettiği yol olarak iki çeşit elektrikli bisiklet bulunmaktadır. İlk çıkan modeller 40-50 km gidebilen modellerdir. Son çıkan modeller ise 80-100 km gidebilen modellerdir. Bu farklılığın sebebi tamamen akü büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Son çıkan modellerde çift akü bulunduğundan ya da iki aküyü birleştirip daha büyük tek bir akü kullanıldığından ilk modellere göre katedilen mesafe iki katına yani 80-100 km’ye çıkmıştır. Peki acaba gerçekten bir akü ile bu kadar yol gitmek mümkün mü
Bir akü ile 80-100 km gitmek mümkün mü?
Bizler test ettiğimiz bisikletin kataloğunda bir akü ile 80-100 km gidebileceğimizi okuduk. Bu rakam gerçekten yüksek olduğu için büyük bir heyecanla testimizi gerçekleştirdik. Elektrikli bisikletimizin test sonucunda yaptığı maksimum yol bu değerlerin malesef altında kaldı.
İşte test sonuçları maksimum gidilebilen yol
Bir akü ile gidebileceğiniz maksimum mesafe akünün büyüklüğüne göre değişir.
Şunu hemen belirtelim ki elektrikli bisikletin ön panelinde göstergelerin olduğu yerde hız göstergesi var ama katedilen yolu km olarak bize gösteren bir gösterge yoktu. Bı nedenle bizler test esnasında gittiğimiz yolları her gün Google Earh programından ölçerek bir akü ile ne kadar gidebildiğimizi hesapladık. Yalnızca düz yolda değil, yokuşta, engebeli arazide ve ara yollarda bir akü ile bitene kadar yol aldık. Sonuç olarak maksimum 70km gidebildik. Ama unutulmamalıdır ki yokuşlu yolda gitmek ya da sürekli dur kalk yapmak aküden daha fazla enerji alıyor ve bu durumda maksimum gidilebilecek km biraz düşüyor. Bu bahsedilen maksimum 80-100 km gidebilme olayı düz yolda ve tek kişi. Yani 70-80 kg olan bir sürücüyle düz bir yolda rahatlıkla 80 km’den fazla gidebilirsiniz. Yoksa bizim testlerde yaptığımız gibi normal kiloda bir sürücü ile tek kişi bazen yokuşlu ve engebeli yollarda sürmek hesaba katılırsa 70km civarında gidilebiliyor. Ama bu rakamlar bile günümüzde ihtiyacı kat kat karşılayabilir. Misal günde 10 km yapan biri için elektrikli bisikletin aküsü 1 hafta gider şeklinde bir yargıya varılabilir.
Elektrikli bisikletin maksimum gittiği yolu artırmak için neler yapabiliriz?

Akü performansı sürüş biçimine de bağlıdır.
Elektrikli bisikletinizde gereksiz yük bulundurmayın. Fazla yük aküden daha fazla enerji harcanmasına sebep olacağından bagajda gereksiz yük taşımayın.
Bisikletinize iki kişi binmeniz durumunda, bir akü ile katedebileceğiniz maksimum yol yarı yarıya düşer. Örneğin 60 kilo olan birisi dolu bir aküyle yaklaşık 80 kilometre gidebilecekken, bu mesafe; iki kişi binilen bisikletlerde ve ya kilosu daha fazla olan sürücülerde haliyle düşecektir. Çünkü ne kadar ağırlık olursa, elektrik sarfiyatı da o kadar artar.
Bu nedenle gerekmedikçe bisikletinize iki kişi binmemeye çalışın. İki kişi binmeniz gerektiği durumlarda elektrikli bisikletinizin taşıyabileceği maksimum yük miktarını aşmamaya özen gösterin.
Mecbur kalmadıkça yokuşlu yolları tercih etmemeye çalışın.
Mümkünse eğimi az olan yolları tercih edin.
Yokuşlu bir yol çıkmanız gerektiğinde tam gaz vermekten kaçının.
Yokuşlu yolları ne olursa olsun yarım gazla çıkın.
Yokuşun dik olduğu yollarda pedal çevirmekten kaçınmayın. Yokuşlu yollarda pedalla motora yardım etmek aküden alınan enerji miktarını büyük ölçüde azaltır.
Elektrikli bisiklet ilk kalkışta normalden daha fazla enerji harcar. Bu yüzden çok fazla dur kalk yapmanız aküyü çabuk bitirir. Bu da bir akü ile yapabileceğiniz yol miktarını düşürür.
İlk kalkışlarda gaza çok yüklenmeyin.
Birden tam gaz vermek yerine bisiklet hızını aldıkça hafif hafif gaz vermeyi arttırın.
Bisiklet hızını almadan tam gaz vermeyin.
İlerde durmanız gerekecek yollarda gaz verip fren yapmak yerine, gazı kesip boşta giderek bisikletin o mesafede kendiliğinden durmasını sağlayın. Örneğin ilerde yanan kırmızı ışığı 50metre önceden gördüyseniz gazı kesip bisikletin ışığa kadar boşta gitmesini sağlayın. Zaten ışığa geldiğinde kendiliğinden durmuş olacaktır.
Akünüz bitmeden şarj etmeyin. Tam bitmeden şarj olan akülerin ömrü kısalır ve performansı düşer.
Akünüz az kaldığında tamamen bitmesini sağlarken yolda kalmamak için arka tekeri ayaklıkla havaya kaldırıp gaz vererek akünün boşalmasını sağlayabilirsiniz.
Yalnızca firma tarafından elektrikli bisikleti alırken size verilen şarj aletini kullanınız.
Farklı şarj aletleri kullanmak düşükyüksek akıma neden olabileceğinden akünüzün performansı ve gidebileceği km mesafesi düşer.

Elektrikli Bisiklet Şarjı Ne Kadar Elektrik Harcar?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:15 Kategori: Yorum: (0)

2014 yılının yaz ayına girdiğimiz şu günlerde okulların da kapanmasıyla elektrikli bisikletlerin satışında bir artış gözlenmekte. Özellikle gençlerin tercih ettiği elektrikli bisiklet sıcak havalarda dışarıda gezmek için çok ideal. Ucuzluğu ve pratikliğiyle kendine hayran bırakan elektrikli bisikletler peki elektrik sarfiyatı konusunda ne kadar hesaplı?

2014 yılının yaz ayına girdiğimiz şu günlerde okulların da kapanmasıyla elektrikli bisikletlerin satışında bir artış gözlenmekte. Özellikle gençlerin tercih ettiği elektrikli bisiklet sıcak havalarda dışarıda gezmek için çok ideal. Ucuzluğu ve pratikliğiyle kendine hayran bırakan elektrikli bisikletler peki elektrik sarfiyatı konusunda ne kadar hesaplı?
Elektrikli bisikleti tercih edenlerin tercih sebepleri arasında ilk sırayı şüphesiz ki ucuz bir taşıma aracı olduğundandır. Benzinin iyice pahalılaştığı şu günlerde elektrikli bisikletin cazibesi iyice artıyor. Peki elektrikli bisiklet ne kadar elektrik harcıyor ve gerçekten hesaplı mı?
Üretici firmalar elektrikli bisikletlerin 1000km’de 5TL’lik elektrik harcadıklarını söylüyorlar. Yani kaba bir hesapla kilometrede ne kadarlık elektrik harcadığını hesaplayabiliriz. Elektrik sarfiyatını 1 km’de hesaplamak çok küçük rakamlar elde etmemize sebep olur. O yüzden bir sakız parası olan 10 kuruş’da 20km gidebileceğinizi söylemek daha anlaşılır olur. Bu da 1km’de 0,5 kuruş yapar. Peki bu değer elektrik faturasını nasıl etkiler?
Elektrikli Bisiklet Elektrik Faturasını Ne Kadar Etkiler?
1000km’de 5TL’lik elektrik harcayan bir elektrikli bisikletin aküsünün bir dolumunun ne kadara olacağını hesaplamak için şu adımları izleyebiliriz: Elektrikli bisikletlerin bir akü ile ortalama 50km gideceğini düşünürsek ve 1000km’de 5TL sarfiyat varsa; 50km’de 25kuruşluk bir sarfiyat söz konusu olur. Bu da elektrikli bisikletin aküsünün ortalama 25kuruşa dolduğunu gösterir.
25kuruşa dolan bir elektrikli bisikleti ayda 10 kere dolduran bir kullanıcının elektrik faturasında ortalama 2,5TL’lik bir artış olacaktır.

Elektrikli Bisikletin Aküsü Çalınır Mı?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 00:00 Kategori: Yorum: (1)

Elektrikli Bisikletin Elektrik Şeması Nasıldır?
Elektrikli bisikletlerin en büyük problemleri çalınma olaylarıdır. Özellikle yüksek fiyatlı akülerin bu bisikletlerde kullanılması kullanıcıları bu konuda endişelendiriyor.
aku-calinir-mi
Elektrikli Bisikletin Elektrik Şeması Nasıldır?
Elektrikli bisikletlerin en büyük problemleri çalınma olaylarıdır. Özellikle yüksek fiyatlı akülerin bu bisikletlerde kullanılması kullanıcıları bu konuda endişelendiriyor. Ancak bir çok modelde akünün çalınmasını önleyen kilitler mevcut. Bu kilitlerden alıp akünüzü güvenli bir şekilde korursunuz.

Olumsuz Hava Şartları Aküyü Etkiler Mi?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:18 Kategori: Yorum: (0)

Hava şartları aküyü nasıl etkiler?
Hava şartlarının aküye etkileri:
  • Stoklama, saklama yönünden:
Kapalı alanda stoklama yapılmalıdır. Açık havadaki stoklamalarda toz ve yağışlar kendiliğinden deşarjları arttırır.
Olumsuz Hava Şartları
Hava şartları aküyü nasıl etkiler?
Hava şartlarının aküye etkileri:
  • Stoklama, saklama yönünden:
Kapalı alanda stoklama yapılmalıdır. Açık havadaki stoklamalarda toz ve yağışlar kendiliğinden deşarjları arttırır
Mümkün olduğunca kuru ve serin bir yerde stoklanmalıdır. Akülerin deşarj oranları sıcaklık ile paralel olarak artar veya azalır. Genel olarak her 10 °C'lik artışta kayıp kendiliğinden iki katına çıkar. Bu yüzden 10-16 °C aralığındaki stoklama 25-30 °C arlığındaki stoklamadan çok daha sağlıklıdır.
  • 2. Araç üzerinde çalışırken:
Sıcak havalarda akünün marş gücü artar ancak buna paralel olarak aküdeki korozyon (yıpranma) da artar. Bu nedenle sıcak iklimlerde kullanılan aküler daha az ömre sahiptir.
Soğuk havalarda akülerin marş gücü azalır. Buna ilaveten araç motorunun marş alma değeri de artar. Sonuçta soğuk koşullarda akülerin marş gücü önemli hale gelir. Çok soğuk havalarda akünün içindeki sıvının (elektrolit) donma riski vardır. Tam şarjlı bir akü ancak -70 °C'de donarken deşarj konumundaki bir akü deşarj seviyesine bağlı olarak -5 °C'de de dahi donabilir. Bu nedenle soğuk havalarda akünün şarjlı halde bulunması çok önemlidir.

Elektrikli Bisiklet Aküsü Nasıl Şarj Edilir?

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:17 Kategori: Yorum: 10

Elektrikli Bisiklet Aküsü Nasıl ve Nerede Şarj Edilir?
Elektrikli bisiklet alacakların akü ile ilgili merak ettikleri diğer bir konu da şarj etme olayıdır. Bu konuda en çok sorulan soru şu:
Elektrikli bisikletin aküsünü evde şarj edebilir miyim?
Şarj ederken elektrikli bisikleti de prizin yanına mı taşımam gerekir?
Akü Nasıl Şarj Edilir
Elektrikli Bisiklet Aküsü Nasıl ve Nerede Şarj Edilir?
Elektrikli bisiklet alacakların akü ile ilgili merak ettikleri diğer bir konu da şarj etme olayıdır. Bu konuda en çok sorulan soru şu:
Elektrikli bisikletin aküsünü evde şarj edebilir miyim?
Şarj ederken elektrikli bisikleti de prizin yanına mı taşımam gerekir?
Elektrikli bisikletleri kullanışlı yapan şey kolayca taşınabilir olmalarıdır. Bu taşınabilirlik akü için de geçerlidir. Yani akü bittiğinde şarj etmek için aküyü elektrikli bisikletten çıkarıp, üzerinde bulunan tutacaklar sayesinde evinize götürebilir ve kolayca şarj edebilirsiniz. Şarj etmek için elektrikli bisikletin yanında bir priz olması gerekmiyor. Şekilde elektrikli bisikletten çıkarılmış akünün resmini bulabilirsiniz:
Elektrikli Bisiklet Aküsü
Elektrikli bisikletten çıkarılmış akü
Aşağıdaki resimde elektrikli bisiklet aküsünün şarj aletini görebilirsiniz:
Elektrikli Bisiklet Aküsü Şarj Aleti
Elektrikli Bisiklet Aküsü Şarj Aleti
Elektrikli bisikletlerin akülerinin genelde 6-8 saatte şarj olduğu yazmaktadır kataloglarda. Ancak bizim denediğimiz modelde şarj süresi 8-9 saati bulmaktaydı. Ancak 10-15 dolum sonrasında bu süre 6-8 saate kadar indi. Zaten şarj dolma işlemi bittiğinde şarj aletinin üzerinde yeşil ışık yanarak size şarj etme işleminin tamamlandığını haber veriyor. Şarj devam ederken ise yine aynı yerde kırmızı ışık yanmakta:

Elektrikli Bisiklet Amortisörleri (Teleskopik)

Yazar: Salih AKBIYIK Tarih: 20:13 Kategori: Yorum: (0)

tel1

Elektrikli Bisiklerlerdeki Amortisör Gerekli Midir?
Elektrikli bisikletin genelde trafiğin az olduğu ara sokaklarda veya arazilerde kullanıldığını varsayarsak amortisör ihtiyacının arttığını söyleyebiliriz. Çünkü bozuk yollardaki çukurlar ve engebeli arazilerin sebep olacağı darbe ve sarsıntıların hissedilmemesi için amortisör şart.
amortisor
Elektrikli Bisiklerlerdeki Amortisör Gerekli Midir?
Elektrikli bisikletin genelde trafiğin az olduğu ara sokaklarda veya arazilerde kullanıldığını varsayarsak amortisör ihtiyacının arttığını söyleyebiliriz. Çünki Türkiye şartlarında ara sokaklardaki yolların bozuk olması ve ya arazilerin engebeli yollara sahip olması elektrikli bisiklette bu çukurların ve engebeli arazilerin sebep olacağı darbe ve sarsıntıların hissedilmemesi için amortisör şart. Aksi takdirde elektrikli bisiklet sürerken kullanıcılar rahatsız olabilir. Peki mevcut amortisör sistemi bu darbeleri ne kadar emebiliyor? Bu konuda bizler de test ettiğimiz modelle ilgili bilgilerimizi aktaralım. Öncelikle modelin kataloğunda elektrikli bisikletin teleskopik amortisöre sahip olduğu yazıyor.
Elektrikli Bisiklerlerdeki Teleskopik Amortisör Nedir?
Teleskopik amortisörler tekerlek kısmına bağlı içi yağ dolu silindir şeklindedirler ve aracın gövdesine bağlı çubuk piston grubu olmak üzere iki ana parçadan meydana gelirler. Silindir kısmının dış zarfı iki kat olup ara kısım yedek yağ deposu vazifesini görür. Piston çubuğuna silindirin üst tarafına geçen koruyucu toz tüpü ve silindir içinde işleyen piston bağlıdır:
amortisor
Bu tip amortisörlerin çalışma şekli şöyledir: Eğer tekerlek bir darbe alırsa, amortisörün bu sıkışma stroku esnasında silindirin alt kısmındaki süpap kapanır. Yağ basıncı piston üzerindeki süpabı açar ve yağ pistonun üst kısmına geçer. Bu kısımda aynı zamanda piston çubuğu bulunduğundan fazla yağ bir boru vasıtasıyla yedek depoya gönderilir. Bu borunun ucunda bir supap daha mevcuttur. Bu işlem sırasında amortisör yukarı doğru olan yay hareketini yumuşatır, darbeyi söndürür, amortisörün aşağı doğru tepkisi lastiği yola bastırır, zıplamasını önler.
teleskopik-amortisor
Tekerleğin düşmesi sırasında amortisör şöyle çalışır: Amortisörün açılması esnasında yağ önce silindirin alt başındaki süpaptan içeri girer. Piston üzerindeki süpap tek taraflı olduğundan kapanır ve piston üstündeki yağ ince borudan geçerek yedek depoya ve oradan silindire girer ve geri gelme mukavemetini temin eder. Bu işlem sırasında amortisör tekerleğin düşmesi ile yayın birden boşalmasını önler, darbeli açılımı frenler, tekerleğin yola yumuşak bir hareketle oturmasını sağlıyarak, zıplamasına engel olur.
Görüldüğü gibi yağın ince boru ve süpaplardan geçmeye zorlanması amortisörün hareketini, ters yönünden bir direnç göstererek sarsıntı doğuran enerjiyi ısıya çevirip yutmasına imkân sağlar. Dikkat edilecek diğer bir husus da amortisör içinde ısınan yağın her zaman bir yönde hareket etmesi ve böylece kendini ve cihazı soğutmasıdır.